Baca tajuk je pun dah cair air liur kot.... hehehe....
meh tgk gambar pulak..... hehehehe
:
:
:
:
Nampak sedap kan.... Rasa lak cmne?
Nak rasa kene buat la, call en suami "belikan pisang bang, nak buat goreng pisang cheese nih... terliur tgk gmbr je ni...."
tu aku la tu, hobi mmg suka jelajah resepi masakan mula la mcm2 dlm kepala pikir nk masak n nk try...
Aku spesis malas masak, tp malas jgk nk g mkn kat luar, cmne tu... hehe...
so slalunya aku akan cari 3,4 resepi than aku study n compare dan simplify jd paling mudah dan sng ikut mood dan bahan ape yg ade kat umh...
klo nk resepi paling sng mai la blog ni eh.... resepi yg dh di try n error dan dpt paling sng paling sedap, bersama tips skali aku share k... :D
buat tepung tuk salut goreng pisang dulu...
air dlm 1/2 cwn
tepung beras dlm 3/4 cwn
tepung jagung 1/4 cwn,
garam sket
telur 1bj
air kapur dlm 2-3sb
serbuk kunyit sket
campur semua bancuh sebati pastu adjust kepekatan bancuhan tu, klo cair tmbh tpg sket, kalo pekat tmbh air sket...
belah pisang pnjg2 dan lurus jer, belah 2 or 3... ketebalan dlm <1cm kot
pastu celup n goreng...
dah siap goreng, amik gunting kerat2 goreng pisang td, masuk bekas tuang susu pekat, halus jer, kasi rata, cm tuang mayonise cmtu.... kemanisan depend pd kesukaan memasing la
pastu tuang chocolate cair pulak, than parut cheese terus atas goreng pisang td.... pastu bole baca doa mkn dan makan... yummy... gerenti kalo sesikat pisang tu, sorang hadap jer.. ;)
tips:
1) kepekatan bancuhan paling cun, jgn terlalu pekat cam susu pekat tu, dan terlalu cair cm susu cair pulak, just nice jer... klo petua mak aku, ko ceduk sket n tuang tgk dia menitik, biar bancuhan tu smooth turun tp masih melekat pd senduk bila dh abis tuang tu, means dia pekat la cun la tuh... byk kali buang nnt terror la tuh...
1) kepekatan bancuhan paling cun, jgn terlalu pekat cam susu pekat tu, dan terlalu cair cm susu cair pulak, just nice jer... klo petua mak aku, ko ceduk sket n tuang tgk dia menitik, biar bancuhan tu smooth turun tp masih melekat pd senduk bila dh abis tuang tu, means dia pekat la cun la tuh... byk kali buang nnt terror la tuh...
2) masa nk goreng, pastikan myk pnsssss sgt bila dah abis buh psg dlm kuali tu, adjust la api, jgn terlalu kuat, dan jgnnnnnn terlalu perlahan nnt goreng pisang berminyak, aku xsuka... ;(
3) cara buat chocolate cair paling mudah.. masukkan ketullan choc bar dh dah dipotong2 anggaran 1/2cwn dan 1sb marjerin or butter ke dlm plastik bersih, pastu pnskan plastik tu dlm periuk tgh msk nasi ke or kukus ke or rebus jer sampai choc tu cair dan kocak2 bg sebati ngn butter td, klo pekat sgt bole cmpur susu segar sket kot... aku xpernah try tp klo tgk resepi buat choc ganache mmg taruk susu segar sket
4) cheese aku guna yg ketul tu la kalo xde korang hiris la halus cheese yg keping tuh....hehe.. cheese ketul tu klo nk simpan dlm peti pastikan simpan dlm bks kedap udara tau, klo open sikit pun dia boleh jd keras...
5) ade resepi yg suh masak susu n cheese dlm kuali dan gaulkan pisang goreng tu.... for me... cara tu sgt susah, melekat2 kt kuali, sememeh semua dan membazir sbb byk lekat kt kuali jer...
selamat mencuba yer....sng jer, resepi pnjg sbb skali tips...;p
No comments:
Post a Comment