Click here to Shopping at

Sunday, October 31, 2010

rindu

br balik dr umh mak ngah... mak ngah and pak ngah and nenek selected this year to haji...Alhamdulillah...
ntah nape, aku teringat sangat pada dia ni.. sayu jer rasa... mmg xsuka perasaan cm ni... solat isyak pun belum lagi, baju pun masih belum bertukar... ank2? emm... masih belum angkat ke bilik...kesian dirog...
lebih2 lagi adik... since dlm perut lagi ask kene tgal ngn papa jer.. sejak dua menjak ni lagi teruk..maybe akhir2 ni dia byk spend masa ngn papa, raya..mama konvo papa balik lama.. 3 hari lepas papa naik laut, pagi2 kuar pintu rumah, adik meluru laju ke pintu pagar sambil panggil.."papa..papa..papa..." sedih aku dengar, ditambah pulak dengan calm word dr abg "adik... papa kerja, papa kerja la adik" memandangkan adik masiih belum memamahi dan masih terpanggil2 "papa..papa..papa.." abg teru memujuk... "adik, papa kerja jauh, papa ker..ja... papa kerja kapal" dialog tu akan terus aku igt sampai bila2.... kejadian kedua berlaku di rumah kami, di chendor... tgh2 malam adik mengigau sebut2 "papa, papa, papa..." sambil matanyer pejam... 1st time i am facing that... sayu sgt hati aku ooo....  hr2 kami 3 beranak berdoa agar papa mereka dpat kerja didarat seperti papa org len jugak... insyaAllah, semoga Allah makbulkan doa kami....

dah la, nk g solat isyak, nak angkat my heroes ke bilik lak nnt.. kesian dirog kene gigit nyamuk lak nnt...

Picnic

Today we have nice activity...picnic together, in front of my house jer... maybe can call it mini picnic..hehehe... because small size of table, small heroes, small meal.... Picnic with my heroes, sure haru-biru...but really enjoy.
My hero tgh melayan adik kesayangan dia tu.... really enjoy, spend time with my heroes...
 Adik parked his SUV beside mama's car...hehe... cute SUV adek like the owner... man talk between adek and abg... hot issue maybe...hahaha
 full tank, both of them start to play with their 'transport' hehe... "okay, back to work dear..."
REally enjoy spend time quality with both of u dear... mama luv u all so much!

P/s to someone: we want real picnic....huhu... provide us bigggggg table around our laman plzzzzzzzzzzz... xnk meja cemotet to lg....


Yearly Program Tmn Chendor Utama

Semalam kat taman perumahan aku ade buat tahunan..coloring contest, ngn masak rendang.. coloring contest ade 3 katogeri 4-6thn, 7-9thn and 10-12thn..mmg happening la, tp aku pening ngn hero kecik aku tu..ade aje nk ngacau org...so hero sulong aku ngm2 4thn, leh la join tp aku sure xmng punyer...xsupportive langsung mama dia ni.. aku tau ank aku tu, ikut mama dia, mmg fail bab2 melukis n mencolor ni..tp mama ttp bg sokongan 100%...tp aku suh color kuning background dia, dia nk color ark blue sure la gelap, xnmpk la buah strawberry tu yg color merah tu...huhu.. xpe la, ini kan coloring contest abg zizul..mama duk tepi jer k...

kak za (jrn dpn umh aku) "ida, utk pertandigan rendang masih ade 1 kekosongan, ida nk join?" aku jwb "ye ker kak? igt nk join gak, tp ank2 ni sape nk jg masa sy msk nnt?" fuhhh.. nasib baik alasn yg amt bernas tu muncul tba2 di kepala otak, alasn sbnrnya biasa..sure la aku xreti msk rndng tu..kalo guna paste rendng ready made pun lum tentu aku leh msk, inikan pulak pertndgn msk ngn kakak yg mmg pakar dlm msk2 ni...tiap2 thn ry, aku request ngn MIL aku je kalo nk mkn rndg..hehe...
adik bersungguh nk ngacau org la tu..
 knk2 4-6 thn beratur tuk lukisan dan pensel color, abg xdpt pensel color, bwk sendri sbb mama lupa daftar awal...hik..hik.. sorry...
tgk hero aku tu sampai meniarap, punya la nk color...

abg kusyuk color strawberry.. tp gmbr lukisan yg siap color lupa amik gmbr lak...tu pensel color abg, satu bekas hehehe...


ni sume pasukan2 lawan masak rendang, nasib baik aku xmasuk... nk hidupkan api dapur tu belum tentu berjaya...hehe..
ni geng2 ayah2 or suami2 tgh potong ubi hasil yg harvest pokok ubi yg ditanam tepi2 surau... berbaloi la jugak.. aku xsempat rasa pun, sbb lmbt masaknyer... tu br potong...xpe la, kasi org yg yg layak jer ler.. aku bukan contibute sgt pun...

ishhh...ank sape la tu, nk amik air, pastu tuang ke longkang... gerammmm jer mama...
antara rendang yg dh msak dn dihidangkn.... nmpk cm sedap... nnt kita nnt kan rasanyer...

ni la antara hadiah2 yg disediakan, sure ade yg akan jd milik aku pun...hehe

bosan lama ngt tgu org masak rendang, aku bwk ank2 g playground kat sebelah surau tu jer... ni kali pertama aku sampai ke playground ni..hehe maklum la gak jauh dr umh aku.. malas nk bwk ank2 g sana


tgk tu, kecik2 dh pandai berdating, yg pompuan tu namenyer aminah, duk depan umh kitorg jer,   xpuas main sama kt playground tu, ptg ajk main basikal sama2 lak.. xpe, aku bg chance la skali skala kan.. hr ni lak, bgun2 jer "mama, zizul nk main basikal ngn zizul la" aku suh mandi, terus g mandi xbyk songel cm biasa sbb nk main basikal punya pasal... tp aminah tu sekolah hr ni sbb dia sekolah belah terengganu, kitaorg ikut belah pahang... maklum la rumah kat sempadan...hehe sbb tu kalo nk wat wat prgram kat taman ni kene wat hari sabtu, sbb kalo wat hr jumaat, org krja kat pahang kene kerja, kalo wat hari ahad, org keja belah terengganu lak kene kerja.. so wat hr sabtu.. majority xkerja la.. tp ade jugak yg kerja hr sabtu, tp minority jer..

Ank sape la ni... tu je la keje dia, hero mama ni...
bj hitam pengadil, tgh judge masak rendang td... sape la menang yer...

Ni la gmbr penuh playgound td... mengarut skali aku susun gmbr..hehe...ape2 la...


ini pemenang ke 3 masak rendang td, akak ape la nama dia... yg bg hadiah tu rasanya che din org panggil dia, kira ketua taman ktorg la...kakak bj biru tu, selang sebuah rumah ngn rumah aku....
xsempat aku nk snap gmbr pemenang ke2 and pertama sbb terkejut tgk hero aku tgk main arang tu....

Ini acara merasa rendang oleh sume ahli taman hehehe....sedap la jugak rasanye, kalo aku langsung xmasak kan...

hehehe... sapa cakap aku xdpt hadiah, ni la hadiah aku dpt...cabutan bertuah yg ke 2...hihi.. sepnjg hayat aku xpernah dpt cabutan bertuah, kira smlm bertuah sgt la tu, antara 3 org aku slh seorg yg bertuah... dpt bekas TUPPERWARE lak tu... bole menmbah collection yg sedia ade bebrp bj tu...maklumla regenyer leh thn mahal kan...






anyway, program tu smlm sangat bagus sebenar nye lebih2 lg bg aku yg pendiam ni.. so at least smlm aku berjaya menambah kenalan lg 2 org, soroang tu betul2 depan umh aku, La nama dia, itu dia yg tegus aku..hehe..aku kan pemalu...hik..hik.. yg kedua kak Zura (selmba jer aku panggil dia kak, ntah2 baya aku..hik..hik) yg ni aku yang tegur.. dua jiran aku ni, mempunyai 2 ank lelaki,  pastu br perempuan..adakah aku bakal seperti mereka atau, bakal dpt boy jugak lagi....huk..huk.. ape pun rezeki Allah yg bagi.. apesal tetiba ckp ank2 ni, ade rasa nk tambah ank dah ker? hehehe... cm tu la gamak nyer... maklum la, dah tua dh ni, xleh tgu lama2 sgt..heheh.... :p

Thursday, October 28, 2010

study terpaksa; part 1

video
abang ngn adik kene paksa tgk2 buku sebelum leh tgk cartoon... this video recorded 1st 5 minute..both happy, coloring and singing...to be continue in part 2, after 10minutes study...hihi...

All my heroes..

ini la three of my heroes... yg paling kenit or size S tu amirul haziq, yg size M (green shirt) tu azizul hakim dan size XXL tu papanyer, my luvly chubby hubby...hehehe... dulu masa br kawen, size L jer...skg dh up sket hik..hik..(jgn marah ye pa)

just starting....

Akhirnya...berjaya gak aku register blog aku sendri..hihi...xsempat nk post lg ni, nnt la aku sambung... nk g solat jap.. anyway tQ to dayah ajar akak buat blog... kih..kih.. nnt ajar lagi advance k..

study terpaksa; part 2

video
ni setelah 15 minit color buku dia terus malas.. asik " mama, dah ek.. dah la ma..."

Monday, October 25, 2010

Dinner outside...


Dahi adek benjol sbb terjatuh, main2 masa mama g amik bby seat dia...

Abg ready tgu order sampai...

Adek as usual, xnk mama suap... nk suap sendri, very independent person...good..

Adek makan dgn bagus, kadar nasi jatuh keluar 20% and masuk mulut 80%..sgt bagus la tu

abg with favorite drink, lychee... nasi nak mama suap jer, xnk mkn sendri... against adek attitude...

Adek sgt berselera.... luv u adek..

basikal baru...

abg asik merengek mintak belikan basikal, mntak lak hujung2 bulan..mmg haru la.. tiba2 ting2..idea bernas mama datang..hihi... idea yg kurang baik... gunakan duit raya diorg la...aper lagi...kira punya kira byk gak duit raya diorg ni, ini pun baki dr mama pinjam.. ups.. mama pinjam jer, nnt mama byr la blik....kikikih...
abg tengah praktis kayuh basikalnyer... terpaksa la mama parking kete kat luar tau....huhu




adik kenapa tu? parking basikal bwh pokok ceri? panas erk? mmg pun... dah kul 530pm tp masih panas... cian adik...
buat aper tu dik????
oo... petik buah cherry ker dik..? patut la parking basikal kat situ...



adik.. apesal? muka xpuas hati jerk..
abg happy sgt dapat basikal.. hope dia cpt2 pandai kayuh basikal tu.... adik nnt mama ajar k.... mama luv both of u...muaaahhhhh.....

Sunday, October 10, 2010

2nd graduation

Alhamdulillah.... semalam 2nd graduation day aku... xpernah aku sangka aku amik master..hihi.. aku mmg student yg pemalas pun, nasib baik degree aku 4thun jer, kalo lama lg pasti aku quit sbb malas blajar..mungkin berkat doa mak aku nak suh ank dia berjaya, akhirnya aku abis gak degree aku...(tp pointer xcun sgt la..cukup2 mkn jer)
on my graduation day (degree), aku la org paling busy, handle my family mane nk nek stage amik scroll.. semua tu kenangan paling best..ms konvo aku ternmpk la graduan2 yg dh berfamily ngn isteri/suami and ank2 mereka bergmbr... terdetik dlm ht aku "rajinnye kakak n abg tu, dh ade ank pun nk blajar lagi, aku xkannyer, sbb aku pemalas..." tapi sape sangka, dh kerja, dah kwen, dh ade ank pun, tergerak ht nk further study...
hubby lak sgt2 encourage, so buat aku master, by research lak tu, dpt lak sv yg xmonitor sgt, so aku ape lagi byk ngulor...hihi... dr setahun ke setahun, master aku xnmpk pun lagi penhujungnyer..huk..huk..sv aku sgt buzy orgnye, maklum la org ke2 terpenting di UMP ni... lebih parah lg, aku preggy lg, 2nd baby... siapkan experiement sume... tggal nk follow up for thesis jer lagi... dr 5buln sampai bersalin..xsiap2 gak review thesis aku,...pantang ade masa terluang xkira mlm or hujung mgu mesti aku angkut ank (hubby skali, if dia ade kt umh) berkg kat umh sv tuk review thesis...macam2 pengalaman pahit manis aku lalui sepanjang siapkan master aku... tp aku igt sgt, yg paling getir sekali, sampai aku menangis ialah 12hb April 2009... br abis review thesis kt umh sv, nk balik.. hujan selebat2nya, ank dua2 bwk ni...skali nk start kete, bateri kete lak kong...sorang2, hubby xde, ank dua2 masih dlm umh sv belum masuk kete sbb hujan lebat sgt... sedih, tensen, kuatnyer dugaan Allah pada masa tu tp berkat kesabaran dan dorongan kuat my family akhirnya 19hb March 2010, aku berjaya submit thesis.. 1 mgu aku honeymoon...hehe.. pastu start ready for viva, dugaan ke2 lak.... 7hb july 10, dpt call dr CGS.."ida, bole x viva awak buat esk?" gila aper.... "xpun dlm mgu ni..kalo x lmbt lagi la" ha??? kalo cm tu.. xsanggup nk tangguh lg, aku nk ia cpt2 berakhir so aku pilih hr terakhir dlm mgu ni..jumaat 9hb July 10, 2 hr seblm viva br aku tau...so start dr itu, xkeruan la aku, otak aku duk pikir pasal viva jer... kalo org ckp takut nk bersalin, aku rasa 18x lebih takut nk viva ni tau...(aku dh 2x bersalin pun xtakut cm ni) cm nk keluar jer jantung aku ni...akhirnya saat tersebut sampai jua...
jangkaan process viva amik masa 2jam, tp sape sangka aku nyer, xsampai 1jam pun...alhamdulillah..itu sume pertolongan dr Dia Yang Maha Esa....aku succes viva dgn minor correction sebulan...speechless aku masa tu, aku hanya bole senyum jer... senyum.. senyum dan senyum lagi.. no other word can explain it...how wonderful i feel that time... dlm otak masa "eh, tul ker aku dh abis master ni? tul ker aku dah ade master ni?" sgt xpercaya...heheh... maklum aku ni bukan rajin sgt...

3bulan pas tu 9 Oct 10, my graduation day..... seronokkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk sgt.... semoga pembakar smgt pada ank2 aku... sape sangka, aku pun cm kakak yg aku tgk masa konvo degree aku dulu, bergambar konvo ngn hubby and ank2.... tQ my hubby and my herous....... mama luv you all....
masa degree tu xdpt amik scroll ngn Sultanah Zanariah (Canselor UTM) sbb xdpt award ape2 kan... 2nd convo dpt gak amik scroll ngn TM (Canselor UMP) hihi... TM ajak berbual lagi tu... kikiki...
ni la gmbar aku ngn my herous..............bukan senang nk amik gmbr ni tau, terutama yg si hero size s tu...

ni masa dalam dewan lps amik scroll... semua tu rakan graduan master... rihab, ainon dan saiful

ni la herous aku yg ngada2... xbg chance langsung mama nk bwk bunga tu...huhu... tp korang la bunga hati mama... mama sayang sgt korang tau...
ini la antara my family yg dtg, 1st tu my FIL, abah, MIL, mak, hero aku size s ni mmg la...xreti bergmbr tul.. then adik bongsu aku a.k.a pok ju, my luvly umi, bakal SIL (kalo jd ler) and my the only one auntie belah arwah ayah aku, tok cik (w/pun makcik aku, tp aku slalu pgil dia tokcik..hehe)

panas sgt hr tu.. kesian my herous... yg size s tu dah tido pun.. tgu mama kuar dewan lmbt sgt kan... masing2 excited, bgun 5am tau... sbb tu la ngantuk tu...
ni la antara kwan2 yg dtg dan sempat bergambar on my graduation day...tQ my frenzzzzzzzzzz....

Iklan jap... :)

Papa & Mama

Daisypath Anniversary tickers

My 1st hero

Lilypie Kids Birthday tickers

My 2nd hero

Lilypie Third Birthday tickers

My 1st heroin

Lilypie First Birthday tickers